Totalna proteza – omejitve in nasveti

Omejitve totalne proteze – ToP
Potrebno se je zavedati, da zmoremo s ToP nadomestiti približno 30% žvečne naloge zob. Uporabnost ToP je odvisna od ohranjenosti zobnih grebenov, oblike neba, kvalitete sline, žvečnih navad, psihološke strukture pacienta…

Največ težav povzroča spodnja ToP zaradi nestabilnosti. Položaj proteze v največji meri določa napetost jezičnih in obraznih mišic ( lice – ustnice – jezik ), zato se je potrebno naučiti zadržati protezo na mestu s pomočjo omenjenih mišic.
Danes je možno odpraviti takšne težave z vstavitvijo dveh implantatov v področje podočnikov spodnje čeljusti.

Zgornja ToP povzroča relativno manj težav. Omejitev pri žvečenju je obremenitev sprednjih zob, ki so postavljeni estetsko in ne funkcionalno na greben. Le te naj ne bi obremenjevali, kar pomeni, da moramo hrano žvečiti na strani in je ne moremo odgrizniti.

Po vstavitvi ToP pričakujte, da vas bo proteza kljub skrbnemu odtiskovanju podpornih površin ponekod otiščala. Te prve otiščance je potrebno odbrusiti. V kolikor se pojavijo otiščanci tudi kasneje, jih je potrebno prav tako odbrusiti.
Ker so zobje nove ToP mnogokrat postavljeni nekoliko drugače kot ste bili vajeni se je potrebno najprej naučiti normalno govoriti. V ta namen lahko na glas berete. Z vajo se bomo naučili primerne izgovorjave.
Prvi obroki naj ne bodo zahtevni za žvečenje, temveč naj bo to relativno mehka in ne izjemno lepljiva hrana. Hrano vstavljamo s strani. Žvečne mišice bodo postopoma osvojile spremenjen način žvečenja. Počasi lahko preidemo na žvečenje bolj zahtevne hrane.

Lepila v vsakem primeru izboljšajo funkcionalnost ToP.