Vrste delnih snemnih protez

Delna proteza je nadomestek zob in mehkih tkiv ob delno ohranjenih zobeh na katere se pripne. Proteza je snemljiva in jo je potrebno redno vzdrževati.

Osnova proteze je lahko :

  1. akrilna – žačasne proteze ( standard ZZZS). Zaradi trdnosti mora biti proteza bolj debela in večja. Pripoj na zobe je lahko iz žične zapone( 1) ali jeklene zapone (2)
  2. vlita osnova iz jekla (stelit – wisil) nam omogoča tanjšanje in manjšanje veznih delov proteze (manjše in tanjše nebo, tanjši podjezični lok….).

Pripoj proteze na zobe je možen ne več načinov :

  1. žična zapona – najenostavnejši način pripoja, ki se uporablja večinoma pri začasnih protezah; zapone so vidne
  2. jeklena zapona (wisil – vlita osnova) – to je vstop v trajne proteze. Zapone so večinoma vidne, celoten pripoj je bolj tog.
  3. polzilo (attachment) – je način pripoja, ki ni viden
  4. konusi – način pripoja proteze s sistemom dveh prevlek, ki medsebojno konusno nalegata
  5. gredi – način pripoja med večimi preostalinmi zobmi

Konusni most je most ki je snemljiv, vendar po obliki enak običajnemu cementiranemu mostu. Lahko se poveže z delom, ki je podoben protezi v delu čeljusti, kjer ni zob.

Strateški implantati so implantati, ki jih namestimo v čeljusti za dosego optimalne podpore in s tem izboljšane funkcije snemnega nadomestka – proteze. Večinoma gre za primere skrajšanih zobnih vrst (eno ali obojestransko) ali podporo proteze v področju kočnikov.