Stiskanje ali škripanje z zobmi – bruxizem

Bruksizem

Je pojav stiskanja ali škripanja z zobmi. Večina ljudi v toku življenja občasno stiska zobe, vendar je pojav tako blag, da pri večini mine brez vidnih posledic. Bruksizem uvrščamo v skupino spalnih motenj.

Bruksizem

Vzroki za stiskanje zob je največkrat stres, psihična napetost, alergične reakcije, povečana mišična napetost kot posledica uporabe amfetaminov in podobnih stimulansov.

Posledice stiskanja so okluzalna travma (preobremenitev zob), prekomerna obraba zob , odkrhanje in zlom zob, odmik dlesne, defekti na zobnih vratovih, boleč čeljustni sklep, boleče mišičje.

Spremljajoči znaki so lahko glavoboli, depresije, motnje hranjenja, bolečine v ušesih, migrene,majavi zobje, piskanje, umik dlesne, bolečine v vratu, nespečnost in občutljive do boleče čeljusti.

 

Grizna opornica

Grizna opornica lahko zmanjša obrabo zob. Običajno je narejeni iz plastike in pokriva spodnji ali zgornji zobni lok. Opornica ščiti zobe in zmanjšuje mišično napetost tako, da omogoča lahkotnejše premike spodnje čeljusti.

Naloga opornice:

Ublažitev stiskanja in škrtanja in s tem razbremenitev čeljustnega sklepa, stabiliziranje okluzije s čimer preprečimo počasne premike zob, preprečitev obrabe zob, ter vpogled v obseg in vzorce škripanja.

Uporaba:

Opornico nosi pacient ponoči. Povstavitvi jo nosi vsako noč en mesec. V nadaljevanju zdravljenja jo uporablja samo v obdobjih, ko je zaznal, da stiska zobe. V kolikov sam ne zazna kdaj stiska zobe, uporablja opornico vsako noč.

Kontrola:

Grizno opornico je potrebno pregledati vsaj enkrat na leto.

Vzdrževanje opornice:

Vzdrževanje opornice je enako kot pri snemnih protezah. Po uporabi jo speremo pod vodo, skrtačimo brez abrazivne paste in hranimo v vodi.  

 

Selektivno brušenje

Selektivno brušenje je postopek pri katerem odstranimo dele zob, ki povzročajo nepravilne stike. Odstranjujemo praviloma v področju sklenine, kjer zobje niso občutljivi.

Normalni stiki zob

Normalni stiki zob so, ko zobje pridejo v stik skoraj hkrati, enakomerno levo in desno, brez predhodnih stikov, ki bi spodnjo čeljust vodili v vsiljen položaj, pri tem so zgornji zobje pomaknjeni navzven glede na spodnje. 

Ko premikamo spodnjo čeljust levo ali desno v stiku zob se dotikajo zobje na strani premika v področju podočnika.

Dvig griza

Dvig griza je postopek pri katerem povečamo razmak med čeljustnicami. Običajno je to način zdravljenja obrabe zob pri katerem podaljšamo obrabljene zobe s ciljem ponovne vzpostavitve izgleda spodnje tretjine obraza, izgleda zob in funkcionalnosti zob v smislu stikov in zdrsov.

Zobe lahko obnovimo z različnimi nadomestki.

Značke niso definirane za ta članek