Vrste fiksnih zobnih nadomestkov

Obnova zoba – vrste zobnih nadomestkov

 • zob , ki ga želimo obnoviti zaradi kariesa ali obrabe oziroma spremeniti njegovo obliko, barvo lahko obnovimo oziroma spremenimo  na več načinov.

1. Prevleka je nadomestek zoba, ki prekrije preostali del zoba. Izdelamo jo tako, da preostanek zoba obrusimo po vsem obsegu in znižamo.

Lastnosti :

( + ) ob upoštevanju pravil izvedbe je to siguren nadomestek zoba

( – ) zob moramo močneje obrusiti

Vrste prevlek so:

  1. kovinska fasetirana prevleka – grizna ploskev je kovinska, lična ali ustnična ploskev je bela (fasetirni material podoben belim plombam) Lastnosti : je funkcionalno primerna, estetsko kompromisna rešitev. Neprimerna estetika je opazna predvsem na spodnjih zobeh, kjer se vidi kovinska grizna ploskev. Problematična je obstojnost faset, posebno pri ljudeh z zgodovino obrabe zob ali stiskanja zob.
  2. kovinsko keramična prevleka – v stiku s preostalim zobom je kovinska kapica, ki je prekrita z belim materialom ( keramika). Lastnosti : je funkcionalna, estetska rešitev. Estetska slabost je zatemnitev dlesne. Prevleka se s časom ne spreminja. Obstaja možnost prekomerne obrabe nasprotnih zob. Zaradi odmika dlesni je s časom možno opaziti nenaraven, temen rob zoba .
  3. polnokeramične prevleke – zob je v celoti izdelan iz keramike / porcelana. Lastnosti : funkcionalna in estetska rešitev. Brušenje zoba je nekoliko obsežnejše.
  4. konusna prevleka se uporablja v povezavi s snemnimi nadomestki ( tudi mostovi )

2. Luske, inlay-i – overlay-i so nadomestki zoba, ki nadomestijo izgubljeno maso zoba ali so dodatek, ki vzpostavi izgled in / ali funkcijo.

Lastnosti :

( + ) zob minimalno brusimo – ga ohranjamo

vrhunska estetika v kolikor uporabimo bele materiale

Vrste nadomestkov se ločijo predvsem glede na uporabljen material in površino prekrivanja zoba.

Material :

 • keramika / porcelan omogoča estetsko najboljše rešitve in je zelo obstojen
 • kompozit je manj obstojen in estetsko nekoliko manj vreden

Površina prekrivanja :

 • luska ( faseta, veneer ) nadomešča  večinoma lično in deloma grizno površino sprednjih zob; možna je izdelava lusk tudi na nebnih ploskvah v primeru abrazij. V kolikor se uporabi porcelanska luska je po zalepljenju tak zob optično in mehanično enakovreden naravnemu zobu.

V primerjavi s prevleko zob v tem primeru minimalno stanjšamo samo s sprednje strani; ob umiku dlesne ne nastanejo temni robovi; po vstavitvi dlesen ostaja svetla

 • inlay je v bistvu plomba, ki jo izdela zobotehnik. Zaradi natančnosti izdelave na modelu (zunaj ust) in minimalizacije efekta krčenja in raztezanja materialov ob strditvi je nadomestek bolj trajen.
 • onlay – overlay je plomba, ki prekriva celotno grizno ploskev zoba. Posebej primeren nadomestek pri spremembi griza in obrabi zob.

Prednost pred prevleko je v obsegu brušenja in posledično v nivoju prehoda nadomestka v zob, kar nam omogoča dobro kontrolo in hitro odkrivanje sprememb.

3. Plomba / zalivka je najenostavnejši nadomestek, ki ga izdela zobozdravnik v ustih

Lastnosti :

( + ) takojšnja izdelava

stroškovno ugoden nadomestek ( ni dela zobotehnika)

( – ) problem krčenja in širjenja materialov ob strditvi, kar povzroča špranje med zobom in materialom

problem izvedbe “v ustih” – natančnost, estetika, oblika

Materiali :

 • kovina – amalgam; obstojni, neestetski nadomestki. Zaradi vsebnosti živega srebra se danes uporablja nekoliko manj. Vpliv je dokazljivo škodljiv za okolje in zaenkrat nedokazan za človeka.
 • kompoziti ; bele zalivke za področje sprednjih in zadnjih zob. Danes najširše uporabljen material, ki pa zahteva absolutno osušitev za dobro lepljenje na zob !!!!! v kolikor ta pogoj ni izpolnjen, je potrebno uporabiti drug material ali področje dela primerno pripraviti!!!!!

4. Začasni nadomestki lahko nadomeščajo plombe, inlaye, overlaye, luske in prevleke. Material je akrilat ali druge plastične mase.

Značke niso definirane za ta članek