Higienski kabinet

Ustni higienik in postopki, ki jih izvajajo so v današnjem zobozdravstvu postali nujni deli redne zobozdravstvene oskrbe. Delo higienika je  vzdrževanje zob, kronskega in koreninskega dela, v stanju brez trdih in mehkih (plak) oblog.
Mehke zobne obloge nastajajo na vseh trdni površinah v ustih že takoj po ščetkanju. Vendar obloge, ki niso starejše od 24 ur niso škodljive. Z nadaljnim staranjem postajajo vedno bolj škodljive zaradi spremembe bakterijske sestave in končno otrdijo v zobni kamen, ki predstavlje trdo zobno oblogo. Zaradi poroznosti zobnega kamna le-ta predstavlja rezervoar bakterij tudi po ščetkanju zob.
Obloge povzročajo vnetje dlesne in obzobnega tkiva (gingivitis in parodontittis), ki zob drži v čeljusti. V kolikor se ne odstranijo lahko to privede do majavosti in izgube zob. Nadalje povečajo možnost kariesa na kronskem in koreninskem delu zoba, ter zadah in občutno povečajo hrapavost površin, ki jo zaznamo z jezikom.

 Faze dela ustnega higienika lahko razdelimo v:

  • kontrola ustne higiene in stanja obzobnih tkiv (indeks plaka in meritve parodontalnih žepov na 4-6 mestih okrog posameznega zoba)
  • poučevanje pravilne izvedbe ščetkanja zob in motivacija pacienta (katere ščetka uporabiti, kako in kje)
  • odstranjevanje mehkih oblog
  • odstranjevanje trdih oblog (kronski deli zoba/čiščenja zobnega kamna, ter luščenje in glajenje korenin)
  • poliranje zob

Luščenje in glajenje korenin je ključen postopek zdravljenja obzobnih (parodontalnih) žepov. Gre za “slepo” odstranjevanje oblog s področja zobne korenine brez kirurškega odmika dlesni. Ta postopek lahko dopolnimo z uporabo mehkega in trdega laserja.
LUŠČENJE IN GLAJENJE KORENIN

ŠČETKANJE ZOB